Şömine yapımı gerekli olan malzemeleri toplamadan önce, ev veya bahçenizde kendi dekoratif şöminenizi yapmanız için bir yer belirlemeniz gerekmektedir. Eviniz için güzel bir şömine tasarlayarak düşük bütçe ile kendiniz mi yapmak istiyorsunuz? Sizin için şömine yapımında dikkat edilmesi gereken tüm hususları yazımızda derledik.
Şömine Nedir?
Şömine, yüzyıllar öncesinden gelen bir kültür olarak kimi zaman mekanları ısıtmak kimi zaman ise yemek pişirmek gibi amaçlarla kullanılan iç kısmında ateş yakılan mimari yapılardan biridir. Şömine denince ilk olarak aklımıza gelen soğuk kış günlerinde karşısına geçtiğimizde verdiği huzur ve keyiftir. Şömineler yapıların içlerinde bulunduğu gibi balkon, teras ve bahçelerde de bulunmaktadır. Günümüz modern kültüründe mekanlarda dekoratif unsur olarak da kullanılan şöminelerin teknolojinin gelişmesiyle pek çok çeşidi üretilmektedir. Klasik olarak içinde odun, kömür gibi malzemelerin yakıldığı şöminelerin yanında elektrikle ve doğalgazla ısınan şömine çeşitleri de üretilmiştir.
Tuğladan Şömine Nasıl Yapılır?
Tuğladan şömine nasıl yapılır? sorusu ile şömine yapımını anlatacağımız bu yazıda şömine yapımının tüm detaylarını sizlerle paylaşacağız. Tuğla şömine yapımı şömine çeşitlerinin arasında en zor yapılan çeşittir. Güvenli bir şekilde şömine keyfi yapmak istiyorsanız bütün talimatlara noktasına kadar uymanız gerekiyor. Kusursuz bir şekilde inşa edilmiş olan bir şöminenin başarılı çalışması büyük ölçüde yapımında kullanılan malzemelere bağlı olmaktadır. Kullanacağımız malzemelerin en önemli özelliği ısıya dayanıklı olmalarıdır. Sizlerle paylaşacağımız aşamalarda herhangi bir yanlış uygulama yapmanız durumunda ateşin yanmasında sorun çıkabilir ve yanlış uygulama sizlere de zarar verebilir.
Şömine yapılışı ilk aşamamız olarak tuğladan şömine yapımında kullanacağımız tuğlaları seçmekle başlayalım. Şömine yapımında kullanabileceğiniz iki çeşit tuğla bulunmaktadır. Bunlar, kırmızı katı fırın tuğlaları ve Chamotte katı tuğlalar. Tuğlaları seçerken ürünü bizzat kendiniz kontrol etmelisiniz. Düz, defosuz ve kırık olmaz ise işinize yaramayacağını söyleyebiliriz. Tuğla dizimine başladığınızda eğer tuğlalarda çatlaklar veya kaymalar olması durumunda tuğlaların arasından hava sızdıracaktır. Bu durum şömineden beklediğiniz sıcaklığı vermemesine neden olacaktır. Tuğlaların dışına kullanacağımız malzemeler
- Çimento,
- Ahşap tahtalar,
- Çatı,
- Keçe,
- Izgara koruyucu kalkan,
- damper,
- kum tanecikleri,
- kil
- ve ezilmiş taş parçaları olarak sıralanabilir.
Şömine yapılışı şekli ve kullanılacak yere göre tuğla veya karton şekli ile tasarlanmalıdır. Üç aşamalı bir çalışma planı kurmamız gerekmektedir. Planlı çalışmanız doğrultusunda bütün adımları eksiksiz tamamlayarak daha iyi bir sonuç çıkararak şömine inşanızı tamamlayabilirsiniz. Birinci adım olarak şömine temelinin doldurulması ardından ikinci adım olarak temel yapının döşenmesi, üçüncü ve son adım olarak baca montajıdır. Dikkate almamız gereken önemli hususlardan biri çimentoların iyice kurumasını beklemektir. Çimentolarda hafif çatlaklar oluştuğunda hava kaçırabilir ve şöminenizin kalitesi istediğiniz gibi olmaz. Sonrasında düzeltmek içi tekrar kırmanız gerekebilir. Bunun için acele etmemeniz ve yeteri süre boyunca beklemeniz gerekiyor.
Şömine Nasıl Yapılır?
Şömine yapımında ilk aşamayı yükseklik ve genişlik ölçüleri ile en ve boyunu belirlemiz gerekirlidir. Şöminenin temeli 60 cm derinliğinde kazılması lazımdır. Kazdığınız bölümün iç kısmına kum tanecikleri ve ezilen taş parçalarını doldurduktan sonra çimentoyu hazırlamaya başlayabilirsiniz. Ama çimentoyu hazırlamaya başlamadan önce bir şeyi atlamamanız gerekiyor. Derinliğin etrafında çimentoyu dökmeniz için bir kalıp yapın ve yerleştirin. Çimentonuzu hazırladıktan sonra karışımı hazırladığınız kalıba dökebilirsiniz. Bu işlemleri yaptıktan sonra tam olarak kuruması için üzerini streç film gibi plastik bir araç ile örterek en az bir hafta süreyle beklemeniz gerekiyor. Bu süreç malzemenin kalitesine göre değişmekte olup bir hafta sonunda kurumasa bile işlemlere devam ederseniz sizin için sağlıklı bir sonuç alamazsınız.
Bu aşamayı tamamladıktan ve en az 1 hafta kadar bekleyip kuruduğuna emin olduktan sonra duvar döşemelerini yapmaya başlayabilirsiniz. İlk olarak iki tane çatı temeli kullanmanız gerekiyor. Bu işlem sayesinde içerisine su gibi maddelerin girmesini önleyebilirsiniz. Sonra nasıl bir tasarım planı çıkardıysanız bu plana göre temin ettiğiniz tuğlaları yerleştirmeye başlayabilirsiniz. Tuğlaları dizerken yapmanız gereken önemli husus ise her bir tuğlayı dizerken bir dakika suda bekletmelisiniz. Sonrasında sırasıyla eklemeleri yapabilirsiniz.
Üçüncü aşama olan son aşama ise baca montajı olacak. Baca montajı uygulamamızın en önemli sürecidir. Baca montajını çok dikkatli yapmanız gerekmekte olup yanlış bir işlem yapmanız durumunda bacadan çıkamayacak karbon monoksit gazı mekana yayılması sonucunda zehirlenmeniz olası bir durumdur. Bunun için kullanacağınız baca boruları kaliteli ve güvenilir olmalıdır. Baca borusu seçerken ilk olarak fiyatına değil kalitesine bakmalısınız. Bu sizin iyiliğiniz ve sağlığınız için önemli bir durumdur.
Evde Şömine Yapımı
Evde şömine yapımına başlamak için ilk olarak bir şöminenin yerleşiminin planını yapmalısınız. Bu işlemler için internetten şömine yapımı videoları izleyerek tecrübe sahibi olabilirsiniz. İyi bir plan ve araştırmalarınız sonucunda evinize düşük bütçeli bir şömine yapabilirsiniz. Bu sayede istediğiniz gibi evinize, bahçenize şömine yapmanız mümkün olmaktadır.
Odanın alanını ve hacmini belirleyerek şömine alanını planlayın. Tuğladan şömine yapımında anlattığımız şekilde zeminini ördükten sonra tasarımını yapmaya başlayabilirsiniz. Şömine iskeletini bitirdikten ve kuruma işlemi tamamlandıktan sonra dış kısmını mekanınızın dizaynına ve zevkinize göre ister taş kaplama isterseniz mermer ile kaplayabilirsiniz. Şömine inşası kuruduktan sonra ocağın altına küçük bir odun yığını koyarak ateşe vermeniz gerekmektedir. Daha sonra 1-2 saat şömine ve bacayı kontrol ederek şöminenizin sağlamlığını görebilirsiniz. Şömineniz kusursuz yansa bile bacanızda bir sorun olması sizin için hayati bir önem taşımaktadır.
Bahçenize yapacağınız şöminelerinizi barbekü olarak da kullanmak için ızgara aparatlarını kullanabilirsiniz. Bahçenize balkonunuza inşa edeceğiniz şöminenin konumlandırması önemlidir. Çevresinde yanıcı etkenler olamamalıdır. İnşa edeceğiniz şöminenin boyutunu ve tasarımını iyi bir planla yapmanız gerekmektedir. Tasarım olarak şömineler duvar şömine, köşe şömine ve gömme şömine olarak çeşitlenmektedir. Gözünüzden kaçırdığınız küçük bir aşama bile şöminenizin sağlıklı bir şekilde yanmamasını sağlayabilir.
Şömine inşanızı bitirdiniz ve artık günler süren bütün yorgunluğunuzu karşısında keyif alarak atabilirsiniz. Hazır olan şöminenizi yakmanız için en iyi odun türü meşe odunudur. Şöminenizin iyi bir ısı vermesi ve sağlıklı şekilde yanması için şöminenin içinin sürekli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Şöminenizin ocağına odunları düzenli bir şekilde yerleştirerek yakma işlemine başlayabilirsiniz. Şimdi şömine başında keyif yapma zamanı.
Taş Şömine Nasıl Yapılır?
Taş şömine yapımı ile içinde odun ile ateş yanan ve eski zamanlarda üzerinde yemek pişirme aracı olarak kullanılan taş şömineler günümüzde de oldukça kullanılışlıdır.
Şömine Camı Nasıl Temizlenir?
Şömine camı nasıl temizlenir sorusunu cevaplamadan önce şömine camı bir koruma ve güvenlik amacı ile ilk ateş veya kıvılcım gelmesini engelleyen cam bölmedir. Şömine karşısında yanan ateşi izlemek keyfi paha biçilemez bir huzur verir insana fakat uzun süre kullanılan şömine camları odunlardan geri kalan küllerin cama yapışması, duman, is gibi leke bırakan unsurlar sayesinde şömine cam kapağı oldukça kirlenmektedir. Bunun için sürekli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Peki, şömine camı nasıl temizlenmelidir? İlk aşama olarak temizlenecek olan camın sıcak olmaması ve soğutulmuş olduğundan emin olmalısınız. Temiz bir spray şişesinin içine su ve amonyak koymalısınız. Bu karışımı yapmakta zorlanıyorsanız marketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz şömine temizleme sularını kullanabilirsiniz. Yaptığınız karışımı kirli şömine camına sıkarak bir bez veya havlu peçete yardımıyla iyice temizleyebilirsiniz.
Eğer hala gitmeyen inatçı lekeler mevcutsa bezinizi karışıma iyice bulayarak cama yapıştırabilirsiniz. Bir süre sonra camın üzerinde oluşan lekelerin temizlendiğini göreceksiniz. Sonrasında kuru bir bez yardımıyla kurulayarak camı yerine yerleştirebilirsiniz. Şömine camı temizlerken dikkat etmeniz gereken önemli unsur ise seçeceğiniz bezin sert olmamasıdır, eğer sert bir bez seçimi yaparsanız camın çizilmesine sebep olabilirsiniz. bu görüntü şöminenizden çıkan hoş alev görüntüsünü zedeleyebilir.
Şömine yapımı sırasında tüm malzemelere sahip olduğumuzdan emin olmalıyız. Şömine yapımı sırasında olası bir kaza yaşanmaması adına gerekli önlemler alınmalıdır.
Tuğla şömine yapımı adımına geçmeden önce tüm malzemeleri topladığınızdan ve şöminenin yerini belirlediğinizden emin olmanız gerekmektedir.
Şömine Yapımı yazınızı okuyarak bahçeme bir şömine yapmaya karar verdim. Şömine yapımının bu kadar kolay olacağını hiç düşünmemiştim. Teşekkür ederim
Teşekkürler herşey için güzel bir çalışma
Şömine yapımadair bir çok detayı öğrendim sayenizde, Taş ve tuğla dan şömine yapımları konunuzu bekliyorum
Bayıldım, Teşekkürler
Harika hemen uygulayacağım.
Şömine yapmak gerçekten büyük bir emek istiyor, Balkonuma küçük bir şömine yapmayı düşünüyorum da sanırım size yaptırsam daha iyi olacak Fiyat teklifi verebilir misiniz?
Merhaba Kerim Bey,
Sitemizdeki ieltişim formunu doldurmanız durumunda en kısa sürede dönüş yapılacaktır. 7/24 cep telefonu numaralarımızdan da bize ulaşabilirsiniz.
Tuğlalı şömineyi bahçeme yapmayı denedim biraz yamuk olsada başardım 😀 Tabi işi bilenin yapması daha iyi olacaktır 😀
Yorumunuz için teşekkür ederim Yunus Bey,
Beyaz Şömine olarak her zaman yardımcı olmak isteriz. Bizim ileşime geçmeniz durumunda gerekli düzeltmeleri yapmanıza yardımcı olabiliriz.
Makale çok güzel olmuş bahçeme yapmak istiyordum.
çok güzel iş çıkartılar herkeze teşekür ederim herkeze tavsiye ederim
tuğla şömine yapımını çok iyi anlatmışlar, bahçemde şömine yapmak için araştırdığım bir konuydu harikasınız. Şömine diyince aklıma direk siz geliyorsunuz.
Bahçeme tuğladan şömine yapmayı düşünüyorumda Yapabilirmiyim acaba